Selvitys asuntokaupan sudenkuopista

YH:n kuvapankki / Pirjo Ferin-Westerholm

 

Suomessa on jatkuvasti vireillä satoja asunto- ja kiinteistökauppariitoja, joissa taustalla on kosteus- tai homevaurio. Liian monen asuntokaupan yhteydessä korjaustarve tulee esiin ikävänä yllätyksenä kaupanteon jälkeen ja seuraukset ovat usein raskaita ja hankalia kaupan molemmille osapuolille. Asuntokaupan turvan puutteet koskettavat suorimmin ja kipeimmin tavallista kuluttajaa ja siksi asialla on erityinen painoarvo Kosteus ja hometalkoissa.

Kosteus- ja hometalkoot pyrkii lisäämään asuntokaupan turvaa niin ostajan kuin myyjän näkökulmasta. Talkoiden tehtävänä on edistää kuluttajien mahdollisuutta arvioida myynnissä olevaan asuntoon, kiinteistöön tai talopakettiin liittyviä kosteusvaurioriskejä ja varautua niihin sekä löytää keinoja turvata kauppa mahdollisten piilevien virheiden varalta.

Kiinteistö- ja asuntokaupan riskit selville

Kosteus- ja hometalkoissa käynnistyy laaja selvitys- ja kehityshanke, joka pureutuu asunto- ja kiinteistökaupan ongelmiin Suomessa. Hankkeessa selvitetään, miten riitatilanteeseen ajaudutaan; mitä ongelmia on kaupan osapuolten oikeussuojassa, kuntotarkastuksen huomioimisessa sekä virhevastuun jakautumisessa. Tämän jälkeen pyritään ennaltaehkäisemään riitoja tuomalla kiinteistö- ja asuntokauppaan uusia työkaluja sekä kaupanteon riskit nykyistä selvemmin esiin.

Hankkeen lainopillisesta selvitystyöstä vastaa asianajaja, oikeustieteen tohtori ja varatuomari Tiina Koskinen-Tammi Asianajotoimisto Alfa Oy:stä. Hankkeen kuntotarkastuksiin liittyvästä osasta vastaa rakennusinsinööri Antero Pentikäinen Muoto Oy:stä.

Tämäkin Kosteus- ja hometalkoiden hanke on avoin myös suurelle yleisölle ja alan asiantuntijoille. Tarkoitus on koota kattava tieto niistä syistä ja tilanteista, joissa asunto- ja kiinteistökauppa menee pieleen kosteus- tai homevaurion vuoksi. Hankkeen työryhmä toivoo aktiivista palautetta aiheesta mielellään sähköpostitse, yhteystiedot alla.

Lisätietoja:

Tiina Koskinen-Tammi
Asianajotoimisto Alfa Oy
Puh.
050 593 5545

Leena Laurila
Asianajotoimisto Alfa Oy
leena.laurila(at)alfalaw.com

Antero Pentikäinen
Muoto Oy
Puh. 0400 625 711
antero.pentikainen(at)gmail.com


Hankkeen lehdistötiedote: