Asuntokaupan turvan hankkeeseen haetaan mukaan kiinteistövälitys-, rahoitus- ja vakuutussektoria

YHA Kuvapankki / Niina Silvasti

Asuntokaupan turvan parantamiseen tähtäävä hanke laajenee. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin mahdollisuuksia kuntotarkastusten ja lainsäädännön parantamiseksi, nyt tavoitellaan mukaan kiinteistövälitys-, rahoitus- ja vakuutussektoria.

Asuntokaupan turvan parantamiseen tähtäävä talkoohanke käynnistyi alkuvuodesta 2011. Tavoitteena on parantaa sekä myyjän että ostajan asemaa kiinteistö- ja asuntokaupoissa. Suomessa on käynnissä jatkuvasti satoja kalliita ja ikäviä oikeusriitoja, joiden taustalla on rakennuksen kosteus- tai homevaurio, ja hankkeella onkin erityinen painoarvo Kosteus- ja hometalkoissa.

Työn ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin lainsäädännön sekä kuntotarkastusten kehittämistarpeita. Hankkeen väliraportti kehitysehdotuksineen esiteltiin talkooväelle ja medialle Tampereella syyskuun lopussa. Nyt hanke jatkuu ja laajenee. Mukaan pyritään saamaan kiinteistövälitys-, rahoitus- sekä vakuutusala.

"Näillä tahoilla voisi olla paljon annettavaa asunto- ja kiinteistökaupan turvan parantamiseksi kosteus- ja homevaurioasioissa. Uskomme, että se on myös niiden intressi. Pyrkimyksenä on saada eri alojen kattojärjestöt mukaan, jotta viesti tavoittaisi mahdollisimman laajasti niiden jäsenistön", hanketta vetävä Tiina Koskinen-Tammi sanoo.

Kiinteistövälitysalan järjestöt Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto SKVL ja Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa talkoita kohtaan, ja ensimmäisiä yhteistyön muotoja viritellään. Seuraavaksi hankeryhmän edustajat tapaavat Finanssialan keskusliiton, jonka kautta tavoitellaan pankki- ja vakuutussektoria. Hanketyöryhmä näkee yhteistyössä monia mahdollisuuksia.

"Esimerkiksi useimmissa muissa pohjoismaissa asuntokauppaan ja piileviin virheisiin liittyvät vakuutuskäytännöt ovat jo arkipäivää ja huomattavasti kehittyneempiä. Myös meillä voisi löytyä kiinteistövakuuttamiseen kytkettävä vakuutusmalli. Lisäksi olisi tärkeää parantaa kiinteistövälittäjien tietämystä ja osaamista kosteus- ja homeasioista, sillä he käytännössä kohtaavat kaupan osapuolet ja toimivat asiantuntijoina kaupantekotilanteessa. Pankeilla uskoisimme olevan erityisen suuren intressin kosteus- ja homevaurioasiassa kaupan kohteena olevien asuntojen ja kiinteistöjen rahoittajina", Koskinen-Tammi listaa.

Tutustu raporttiin täällä.

Lisätietoja:

Tiina Koskinen-Tammi
Asianajotoimisto Alfa Oy
Puh.
050 593 5545

Leena Laurila
Asianajotoimisto Alfa Oy
leena.laurila(at)alfalaw.com

Antero Pentikäinen
Muoto Oy
Puh. 0400 625 711
antero.pentikainen(at)gmail.com