Talkoot laajenevat kotisohville

Kuva: MTV3

 

Kesän jälkeen talkoissa käynnistyy kansalaisviestinnän vyöry. Syyskuussa avautuu talkoiden rakentama verkkosivusto – odotettu, käytännönläheinen tietopankki kaikille kansalaisille. Syksyn tullen kosteus- ja homevauriotietoa saa jopa mukavasti kotisohvalle, kun MTV3-kanavalla käynnistyy Suomen tunnetuimpien rakennusalan ammattilaisten, Harjakaisen ja Piisisen talkoot. 12-osainen TV-sarja lanseeraa Suomessa ennennäkemättömän infotainment-ohjelmakonseptin lauantai-illan parhaaseen katseluaikaan.

Syksy käynnistää talkoissa kansalaisviestinnän vyöryn. Opastusta kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisyyn, tunnistamiseen ja korjaamiseen on nyt paketoitu jokaiselle sopivaan muotoon.

”Talkoiden alkuvuodet ovat painottuneet verkoston rakentamiseen ja asiantuntijoille suunnattuun viestintään. Nyt on aika tarjota kertynyt ja jalostunut tieto jokaisen talonomistajan ja asukkaan ulottuville. Suomessa on 1,1 miljoonaa omakotitaloa ja puoli miljoonaa mökkiä, ja asia on yhtä lailla tärkeä kerrostaloissa asuville, asunnon ostajille ja myyjille sekä remontoijille. Tärkeää on tarjota tietoa kiinnostavalla tavalla ja tuoda esiin ratkaisut ja neuvot, joilla ongelmatilanteissa pääsee eteenpäin”, Juhani Pirinen painottaa.

Harjakaisen miehekkäät remonttiratkaisut

Syyskuun 22:sta lähtien opastusta kosteus- ja homevaurioiden tunnistamiseen ja talojen huoltoon saa myös televisiosta, kun MTV3-kanavan lauantai-illoissa käynnistyy 12-osainen sarja, Harjakaisen ja Piisisen talkoot. Pääosissa nikkaroivat hyvässä ja pahassa Suomen tunnetuimmat rakennusalan ammattilaiset, Putous-sarjan sketsihahmo Timo Harjakainen sekä Joka Kodin Asuntomarkkinoilta tuttu remonttimestari Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen.

Sarjan on tuottanut Kosteus- ja hometalkoot yhteistyössä Yellow Films -tuotantoyhtiön kanssa. Se perustuu Suomessa uudenlaiseen tietoa ja viihteellisiä elementtejä yhdistävään ohjelmakonseptiin. Tavoitteena on opastaa ja innostaa etenkin omakotitalojen omistajia, mutta myös muita kansalaisia pitämään huolta taloistaan kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi.

"Haluamme tuoda perinteisen valistusmenetelmien rinnalle uuden, innostavan ja hyvin konkreettisen tavan viestiä tästä äärimmäisen tärkeästä asiasta. Kosteus- ja homevauriot ovat kasvava ongelma Suomen rakennuskannassa ja päivittäin jopa 600 000 - 800 000 ihmistä altistuu huonon sisäilmaston aiheuttamille epäpuhtauksille. Tällä valtavalla työmaalla kaikki viestimisen keinot ovat tarpeen", Pirinen muistuttaa.

Ohjelmassa on vankka tietopohja, joka puhuttelee myös alan ammattilaisia, jotka tarvitsevat tehtävissään tietoa kosteus- ja homevaurioiden syistä ja seurauksista. "Käsikirjoitus ja teemat on laadittu yhteistyössä talkooverkoston asiantuntijoiden kanssa hyödyntäen heidän kokemustaan ja tietojaan – kiitos kaikille apuaan tarjonneille! Ohjeet ja neuvot käsitellään konkreettisella tavalla korostaen asiantuntijan merkitystä kosteus- ja homeongelmien selvittämisessä ja korjaamisessa", Pirinen painottaa. Jokaisessa jaksossa Piisinen myös kehottaa tutustumaan hometalkoiden kansalaissivustoihin.

Verkosta tietoa 24h

Syyskuussa Kosteus- ja hometalkoot avaa edellä mainitun verkkosivuston, joka tarjoaa kattavasti ja käytännönläheisesti tietoa talojen huoltamisesta ja riskirakenteista sekä kosteus- ja homevaurioiden ennaltaehkäisystä. Tavoitteena on tukea etenkin omakotitalojen omistajia talojensa kunnossapidossa ja siten ennaltaehkäistä kosteus- ja homevaurioiden syntyä.

Verkkosivuille kootaan tietoa talotyyppiin, rakennusvuoteen ja rakenteisiin perustuen. "Tyypillisiä kosteusvaurioriskejä kuvataan animoiduin ja havainnollistavin kuvin. Sivustosta tulee helppokäyttöinen ja selkeä ja siellä hyödynnetään monipuolisesti ja kiinnostavasti sisältöä, videoita, kuvitusta animaatiota ja äänimaailmaa. Tärkeintä on käyttäjälähtöisyys ja se, että tieto löytyy helposti", Pirinen kertoo.

Sivuston tarjoamien tietojen avulla omistajat pystyvät päättelemään talossaan tyypillisimmät sisäilmaongelmien syyt ja vaikeimmissa tapauksissa löytämään avukseen pätevän ja luotettavan asiantuntijan. Sivusto palvelee myös omakotitalokauppaan ryhtyviä. Tavoitteena on, että myyjä ja ostaja osaavat arvioida kaupan kohdetta paremmin ja siten välttävät mahdolliset kaupan jälkeiset riidat.

Verkkosivusto avautuu 17.9. osoitteessa www.hometalkoot.fi
Harjakaisen ja Piisisen talkoot MTV3:lla lauantaisin 22.9. lähtien kello 17.15.
Lisätietoa ohjelmasta löydät täältä.