Talkooväki koolla Kuopiossa

 

Raija Vahasalo

Kosteus- ja hometalkoiden kolmas työmaatapaaminen kokosi yli sata talkoolaista Kuopioon syyskuun lopulla. Itä-Suomen yliopistolla pidetyn kaksipäiväisen tapahtuman avauspuheenvuorossa kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo vaati vauhtia homekoulujen korjaamiseen.

"Tarvitaan muutosta maankäyttö- ja rakennuslakiin sekä lakiin, jolla jaetaan avustuksia oppilaitosten perustamishankkeisiin. Lakimuutosten lisäksi kunnissa tarvitaan resursseja ja kuntapäättäjien asennemuutosta. Tiukka taloudellinen tilanne ei vähennä kunnan vastuuta koulujen homeongelmista", Vahasalo muistutti ja jatkoi: "Tarvitsemme pätevöitymisosion kosteus- ja sisäilmaongelmista jokaiseen koulutusohjelmaan, joka liittyy rakentamiseen, suunnitteluun tai rakennusten ylläpitoon. Tarvitsemme kovan luokan osaamista."

Talkooväkeä kuuntelemassa

Päivien aikana paneuduttiinkin erityisesti alan koulutukseen ja pätevöitymiseen, jonka valtakunnallisesta uudistamisesta esiteltiin Helmi Kokotin vetämän laajan työryhmän ehdotus. Samaan aihepiiriin liittyen Pera Heikkinen Savora Oy:stä esitteli uudenlaisen opetusmateriaalin kosteus- ja homevaurioiden tutkimiseen ja korjaamiseen.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan ylitarkastaja Arto Mäkelä piti odotetun puheenvuoron valiokunnalla työn alla olevasta laajasta kosteus- ja homevauriotilanteen selvityksestä. Työterveyslaitokselta tilatun taustatutkimuksen tulokset julkistetaan 18.10, ja sen jälkeen järjestetään laaja asiantuntijoiden kuulemiskierros. Näiden pohjalta syntyvä valiokunnan mietintö tulee aikanaan eduskunnan täysistunnon käsittelyyn. Vastaavanlaajuinen selvitys on Suomessa aiemmin tehty mm. harmaasta taloudesta.

Talkootapaamisen tunnelma oli keskittynyt, innokas ja paikoin jopa tunteikas torstain illallisella RKL:n Ahti Junttilan ja perjantain päätöstilaisuudessa talkoopäällikkö Pirisen lausumien runojen myötä. Työtä talkooväellä riittää maamme rakennuskannan tervehdyttämiseksi, mutta usko onnistumiseen on vahva.

"Talkoot ovat nyt ylittäneet puolivälin ja matka kanssanne on ollut uskomaton. Olemme löytäneet yhteisen näkemyksen ja tahtotilan tämän valtaisan ongelman ratkaisemiseksi ja nyt tuntuu, että olemme saamassa yhdessä jotakin suurta aikaan", Pirinen sanoi.

Talkootapaamisen materiaaleja löydät täältä. Kaikista esityksistä ei valitettavasti ole materiaaleja saatavilla.