Uusi veden- ja kosteudeneritystä koskeva ohje valmistunut


Uudistettu veden- ja kosteudeneristystä koskeva ohje, RIL 107-2012, pyrkii varmistamaan, että rakennustyöt niin korjaus- kuin uudisrakennustoiminnassa suunnitellaan ja toteutetaan hyvän rakentamistavan mukaisesti. Tavoitteena on antaa asiantuntijoille tuoreimman tietämyksen mukaiset ohjeet, jotta rakenteita vaurioittavilta ja tilojen käyttäjien terveyttä vaarantavilta kosteus- ja homeongelmilta vältyttäisiin.

"Rakennusten veden- ja kosteudeneritysohje perustuu uusimpaan tutkimus- ja kokemustietoon sekä voimassa oleviin ja lähitulevaisuuden viranomaismääräyksiin. Uusitun ohjeistuksen tavoitteena on antaa asiantuntijoiden käyttöön tiedot hyvästä rakennustavasta kosteudenhallinnan, homekysymysten ja matalaenergiarakentamisen suhteen. Uudistustyöllä tavoitellaan rakenteiden kosteusteknisen toiminnan laatutason parantamista. RIL 107-2012 korvaa edellisen, vuonna 2000 ilmestyneen ohjeen", kertoo Gunnar Åström Suomen Rakennusinsinöörien Liitosta.

Uusiin ohjeisiin ovat vaikuttaneet mm. matalaenergiarakentamisen myötä vaipparakenteisessa tapahtuva kosteusteknisten olosuhteiden muutos, mahdollisen ilmastomuutoksen myötä kasvava ympäristön kosteusrasitus, rakennus- ja kiinteistöalaa jatkuvasti vaivanneet home- ja kosteusongelmat sekä uusiutuva EN-standardointi ja tuotehyväksyntämenettely. Ohje antaa ammattilaisille myös mahdollisuuksia uusien veden- ja kosteudeneristysratkaisujen kehittämiseen.

RIL 107-2012 painottuu veden- ja kosteudeneristyksen toiminnallisiin ja rakenteellisiin ohjeisiin sekä keskeisimpiin työhön liittyviin suosituksiin. Keskeistä on vaipparakenteiden vikasietoisuuden parantaminen, mikä tarkoittaa mm. huomion kiinnittämistä erityisesti rakenteiden kuivumiskykyyn. Ohjeessa käsitellään laajasti ulkovaipan höyryn- sekä ilmansulkujen ja tuulensuojien parantamiskeinoja. Tavoitteena on paitsi vaipparakenteiden kosteusteknisen toimivuuden varmistaminen, myös energiatalouden tehostaminen.

"Kaikki rakenteiden vikasietoisuutta lisäävät ohjeet ovat äärimmäisen tärkeitä. Tässä ohjeessa se on otettu ohjenuoraksi. Ikävä kyllä rakenteilla on ennemmin tai myöhemmin taipumus kastua tai kostua. Rakenteen pitäisi kestää yllättäviäkin tilanteita edes pienen hetken", ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen Kosteus- ja hometalkoista sanoo.

Ohjeen ovat kirjoittaneet Pekka Laamanen, Aimo Heimala, Ismo Heimonen, Pekka Järvinen, Juha Vinha sekä Gunnar Åström. Toimituskuntaan ovat lisäksi kuuluneet Väinö Ahopelto, Jari Iso-Anttila, Jussi Jokinen, Tapio Kilpeläinen, Risto Levanto, Katja Outinen ja Pekka Rönkkö.

Tutustu RIL 107-2012 ohjeeseen täältä.

Lisätietoa:

Gunnar Åstrom, tekninen johtaja, dipl.ins.,
Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry,
p.040 514 4823, Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen