Kosteus- ja homevauriokorjaamisesta uusi erikoistumisala Suomeen?


Yksi Kosteus- ja hometalkoiden suurimmista urakoista on valmistunut. Suositukset kosteus- ja homevaurioalan koulutuksen ja pätevöitymisen järjestämisestä Suomessa ovat syntyneet yli sadan asiantuntijan voimin. Ehdotus loisi Suomeen uuden erikoistumisalan, jolle on kasvava kysyntä rakennustemme korjausvelkaa kuitattaessa.

Arviolta 25 000 rakennusalan ammattilaista joutuu vuosittain tekemisiin kosteusvauriokorjausten kanssa. Erikoisosaamisen tarve kasvaa koko ajan rakennusten korjaustarpeen lisääntyessä ja kokeneiden ammattilaisten jäädessä eläkkeelle.

Talkoissa laadittu ehdotus tilanteen parantamiseksi on syntynyt valtionhallinnon ja korkeakoulujen sekä rakennusalan jäsenjärjestöjen ja koulutustahojen sekä pätevöityneiden yhteistyönä. Kaksivuotisesta, laajasta hankekokonaisuudesta on vastannut FT, rakennusinsinööri Helmi Kokotti Kuopiosta.

Neljä ammattikuntaa, kolme pätevyystasoa

Ratkaisuehdotuksessa kosteus- ja homevaurioalan osaajat kiteytyvät neljään ammattikuntaan: kosteusvauriokuntotutkijat, -korjaussuunnittelijat, -työnjohtajat/valvojat ja -korjaajat. Kolmelle ensimmäiselle ammattikunnalle tulisi ehdotuksen mukaan kolme pätevyystasoa (AA, A ja B). Alan koulutus moduloidaan ja pätevöitymisessä huomioidaan aiemmat suoritukset sekä osaaminen.

Työryhmä ehdottaa, että asiantuntijoiden pätevyyksistä ja niiden rekisteröinnistä vastaisivat jatkossa Fise Oy ja VTT, joiden kanssa pätevyyksien myöntämisestä ja rekisteröinnistä on käyty keskusteluja käytännön toteutuksen tavoista.

Kosteusvauriokorjaajaksi voi jatkossa erikoistua talonrakentajan ammatti- tai erikoisammattitutkintoa suorittaessaan. Ammattitutkinnon valmistelu on käynnissä Opetushallituksessa, mutta erikoisammattitutkinnon perusteet valmistuivat jo 2011.

Hankkeen loppuraportti on luettavissa täällä.

Hankkeen lehdistötiedote luettavissa täällä.

Hankkeen tiedotustilaisuuden esitys nähtävissä täällä.

Lisätietoja:

Helmi Kokotti, RI/FT, suunnittelija
Kosteus- ja hometalkoot, Koulutuksen ja pätevöitymisen hankekokonaisuus 
helmi.kokotti( at )sisailmakeskus.fi
Puh. 0400 298 706

Juhani Pirinen, ohjelmapäällikkö
Kosteus- ja hometalkoot
juhani.pirinen(at)ymparisto.fi
Puh. 050 572 6351