Homekoira-ala ohjausta vailla

 

Homekoiria käytetään yhä enemmän apuna sisäilmaongelmien tutkimisessa Suomessa. Sen enempää koirille kuin niiden ohjaajillekaan ei kuitenkaan ole mitään yhtenäistä tasontarkastusjärjestelmää. Ensiapuna tilanteeseen Kosteus- ja hometalkoot julkaisi maaliskuussa ohjeet sekä homekoiraohjaajalle että palvelun tilaajalle. Vastikään sisäilma-asioiden kanssa kunnissa työskenteleville henkilöille tehty homekoirakysely kertoo, että alalle toivotaan pikaisesti yhtenäistä sertifiointia.

Kuva: Hometutka

Homekoirat eivät ole virkakoiria huume- tai poliisikoirien tapaan ja siksi niille tai niiden ohjaajille ei ole olemassa virallista viranomaisen tai valtion organisoimaa sertifiointi- tai tasontestausjärjestelmää. Homekoirien ja ohjaajien tasontarkastuksesta ei ole lainsäädäntöä eikä sellaista myöskään ole yksinkertaista säätää. Myös vapaaehtoinen tasontarkastusjärjestelmä Suomesta vielä toistaiseksi puuttuu.

Kosteus- ja hometalkoiden julkaisemien uusien toimintaohjeiden toivotaan selkeyttävän homekoiratoimintaa, yhtenäistävän homekoirien suorittamia tarkastuksia ja parantavan niistä laadittujen raporttien laatua. Ohjeet ovat vapaasti saatavilla talkoiden verkkosivuilla.

Kolme neljästä homekoiria käyttäneestä suosittelisi koiria kosteusvaurioiden paikannuksessa

Osana ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyötään Viitamäki selvitti sisäilma-asioiden kanssa kunnissa ja kaupungeissa työskentelevien tilaajien kokemuksia homekoiratoiminnasta. Saadut tulokset ovat suuntaa-antavia, mutta vahvistavat näkemystä tasontarkastusjärjestelmän tarpeellisuudesta.

Kyselyllä kartoitettiin asiantuntijoiden ja viranomaisten mielipidettä homekoiratoiminnasta ja sen kehittämistarpeista. Päätuloksena selvisi, että ala tarvitsee tasontarkastusjärjestelmän. Homekoirayrittäjistä pitäisi olla olemassa lista, josta asiakas löytää vaivattomasti tasontarkastuksen läpäisseet yrittäjät koirineen. Este homekoirien käytölle oli nimenomaan, ettei koirien käyttöön ja niiden raporttien tulkintaan ole annettu viranomaisohjeita ja koirien tekemien tarkastusten perusteella tehtyjen raporttien epäselvyys, jotka eivät ole herättäneet kaikissa vastanneissa luottamusta. Nämä esteet poistuisivat, jos ala saisi yhteisesti sovitut testit ja mahdollisesti vielä yhteystietolistan testin läpäisseistä homekoirayrittäjistä.

Homekoiria työssään käyttäneistä neljännes koki koirien käytön kosteusvaurioiden paikantamisessa erittäin hyödylliseksi ja puolet hyödylliseksi. Kolme neljästä homekoiria käyttäneestä aikoo käyttää koiria jatkossakin ja suositella palvelua myös eteenpäin.

Vertailevat haukut Saksasta

Huhtikuussa Saksan homekoirakoulusta valmistuneet opiskelijat (oikealla) ja heidän opettajansa Petra ja Claus Acker sekä koulun omistaja Uwe Friedrich (vasemmalla).

Huhtikuun puolivälissä Viitamäki matkusti Saksaan, Hambrückeniin tutustumaan paikalliseen homekoirakouluun: Ausbildungs- und Prüfzentrum für Schimmelspürhunde. Homekoirien käyttö on myös Saksassa lisääntymään päin, mutta Suomen lailla sieltä puuttuu virallinen tasontarkastusjärjestelmä.

 

Homekoiratoimintaa Suomessa ja ulkomailla sekä kyselyn tulokset avataan laajemmin Viitamäen opinnäytetyössä, joka valmistui kesäkuussa. Lopputyöhön voit tutustua täällä http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052911480


Lisätietoja:

Karoliina Viitamäki, suunnittelija
karoliina.viitamaki(at)ymparisto.fi
puh. 040 531 0365