Vinkit kosteus- ja homeongelmien ennaltaehkäisyyn nyt videosarjana

 

Ennaltaehkäisevää tietoa kosteus- ja homevaurioista on nyt saatavilla käytännönläheisen Kellarista katolle -videosarjan kautta. Kosteus- ja hometalkoiden tuottama kymmenen videon sarja neuvoo omakotitalonomistajia ja asukkaita rakennuksen hoidossa. Jorma Piisisen viisaat vinkit kosteusvaurion karkotukseen on julkaistu verkossa osoitteessa www.hometalkoot.fi ja YouTubessa. Havainnollisissa videoissa käydään läpi kaikki talon osat ja niiden kosteusvaurioille alttiit riskikohdat kellarista katolle.

"Kosteusvaurioiden ennaltaehkäisy ei ole vaikeaa. Se vaatii kiinteistönomistajalta jatkuvaa rakennuksen tarkkailua ja pieniä, säännöllisesti tehtyjä huoltotoimenpiteitä. Näin toimimalla välttyy ikäviltä yllätyksiltä sekä suurilta ja kalliilta remonteilta", videoilla oppaana toimiva Jorma Piisinen kannustaa.

Suomessa on noin 1,1 miljoonaa omakotitaloa sekä puoli miljoonaa mökkiä. Perintönä kulkeva tieto rakennuksista ja niiden hoidosta on vähentynyt, ja yhä teknisemmät rakennukset tuottavat päänvaivaa monelle talonomistajalle.

"Ennakoivaa tietoa ja osaamista talonhoidosta tarvitaan lisää. Talonomistaja on aina vastuussa talonsa turvallisuudesta ja terveellisyydestä, ja asia on yhtä lailla tärkeä myös kerrostaloissa asuville, asunnon ostajille ja myyjille sekä remontoijille", Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen painottaa.

Nyt julkaistu Kellarista katolle -videosarja jatkaa ympäristöministeriön vetämien talkoiden laajaa kansalaisille suunnattua viestintää. Verkkosivujen, televisiosarjan, koulutustapahtumien, artikkeleiden ja tietoiskujen tavoitteena on tarjota luotettavaa tietoa ja kannustaa talonomistajia huolehtimaan arvokkaasta omaisuudestaan.

"Videot ovat mainio lisä talkoiden tuottamaan työkalupakkiin. Video on havainnollinen ja käytännönläheinen keino opastaa talonomistajia tärkeässä tehtävässään. Ne tarjoavat tietoa tiiviissä ja kiinnostavassa muodossa ja neuvovat myös, kuinka ongelmatilanteissa pääsee eteenpäin. Verkossa julkaistuna videot ovat katsottavissa ajasta ja paikasta riippumatta, tietokoneen voi ottaa mukaan vaikka tarkastuskäynnille omaan kellariin", Juhani Pirinen vinkkaa.

Kymmenen jaksoa sisältävä videosarja kertoo talonomistajalle, mistä löytyvät tärkeimmät tarkastuskohdat eli ne, joissa kosteusongelmia yleisimmin esiintyy ja miten kosteusvaurion voi havaita. Videot on nimetty rakennuksen eri osien mukaan kellarista katolle.

"Jos kosteusvaurio on päässyt syntymään, ei sitä kannata omin päin ryhtyä korjaamaan, vaan kääntyä pätevän asiantuntijan puoleen. Vaurioituneen rakennuksen korjaustoimenpiteet tarkoittavat yleensä aina rakenteiden avaamista ja siinä tarvitaan ammattilaisten apua", Jorma Piisinen muistuttaa.

Kosteus- ja hometalkoiden tuottamat videot ovat osoitteessa: www.hometalkoot.fi ja YouTubessa.

Lisätietoja:

Kosteus- ja hometalkoot
Juhani Pirinen, ohjelmapäällikkö

Puh. 050 572 6351
juhani.pirinen(at)ymparisto.fi