Ohjeet homekoiraohjaajalle ja palvelun tilaajalle

 

Homekoiria käytetään yhä enemmän apuna sisäilmaongelmien tutkimisessa Suomessa. Sen enempää koirille kuin niiden ohjaajillekaan ei kuitenkaan ole mitään yhtenäistä tasontarkastusjärjestelmää. Ensiapuna tilanteeseen Kosteus- ja hometalkoot on julkaissut ohjeet sekä homekoiraohjaajalle että palvelun tilaajalle. Keväällä 2013 sisäilma-asioiden kanssa kunnissa työskenteleville henkilöille tehty homekoirakysely kertoo, että alalle toivotaan pikaisesti yhtenäistä sertifiointia tai tasontarkastusjärjestelmää.

Homekoirat eivät ole virkakoiria huume- tai poliisikoirien tapaan ja siksi niille tai niiden ohjaajille ei ole olemassa virallista viranomaisen tai valtion organisoimaa sertifiointi- tai tasontestausjärjestelmää. Homekoirien ja ohjaajien tasontarkastuksesta ei ole lainsäädäntöä eikä sellaista myöskään ole yksinkertaista säätää. Myös vapaaehtoinen tasontarkastusjärjestelmä Suomesta vielä toistaiseksi puuttuu.

Kosteus- ja hometalkoiden julkaisemien toimintaohjeiden toivotaan selkeyttävän homekoiratoimintaa, yhtenäistävän homekoirien suorittamia tarkastuksia ja parantavan niistä laadittujen raporttien laatua. Ohjeet ovat vapaasti saatavilla talkoissa nikkaroitua sivustolta tai voit ladata ne myös tästä:

Homekoiran käyttö kiinteistössä esiintyvien mikrobiperäisten hajujen tarkastuksessa - Tilaajan ohje
Homekoiraohjaajan toimintaohje

 

Kuva: Saara Pulkkinen