Teltta pystyyn – ja sen alla omakotitalo!


Savon ammattiopistosta valmistuu paitsi nuoria osaajia rakennusalalle, myös uutta rakentamisen kulttuuria. Oppilastyönä rakennettavat omakotitalot syntyvät säältä ja kosteusvaurioilta suojassa uuden jättiteltan alla. Kokemukset ensimmäiseltä telttatyömaalta Kuopiossa ovat olleet erinomaisia. Terveiden talojen rakennustavat jalkautuvat opiskelijoiden mukana tulevaisuuden työmaille, uskotaan Savossa.

Savon ammatti- ja aikuisopiston koulutuspäällikkö Ari Matilainen luotsaa tiettävästi ensimmäistä tämän kokoluokan teltassa toimivaa opetustyömaata Suomessa. Yksitasoinen, 130 neliöinen puutalo valmistuu oppilastyönä Kuopion Saaristokaupunkiin. Ammattiopistossa aloittaa vuosittain kolme parinkymmenen nuoren opiskelijan ryhmää rakennusalan perustutkintoon tähtäävällä linjalla. Parhaillaan on menossa neljä omakotitalotyömaata kaupungin vuokratonteilla. Työmaat etenevät eri vaiheissa opintojen etenemisen mukaan ja valmiit talot myydään vapailla markkinoilla.

"Työmaan kosteussuojaus on ollut paljon esillä viime aikoina muun muassa Hometalkoiden ansiosta ja meilläkin tehtiin yksi päättötyö aiheesta. Olimme myös mukana kestävän kehityksen rakentamisen hankkeessa ja vakuutuimme siitä, että näinhän tämä täytyy tehdä, jos halutaan rakentaa terveitä taloja!", Matilainen kertoo.

Teltta nousi suojaamaan työmaata tammikuun pakkasilla

Hän pitää erityisen tärkeänä opiskelijoihin mallin myötä iskostuvaa oikeaa asennetta. "Jos kosteus- ja homeongelmat halutaan selättää, se lähtee siitä, että materiaalit saadaan priimakunnossa rakenteisiin kiinni. Kun opetellaan alusta asti tekemään asiat oikein, uudet toimintatavat siirtyvät pikkuhiljaa opiskelijoiden mukana työmaille, urakoitsijoille ja rakennuttajille." Vuodesta 1972 lähtien rakennusalalla ja parikymmentä vuotta alan opettajana työskennelleen miehen näkemykseen on helppo yhtyä.

"Oikeiden toimintatapojen koulutus on paras aloittaa nuorista. Omat lapseni opettivat minut kierrättämään opittuaan sen itse koulussa. Jospa nuoret rakentajat opettaisivat vanhat jäärät työmailla suojaamaan", Kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen toivoo.

Teltta maksaa itsensä takaisin

Kertainvestointina 20 x 27 -metrinen teltta on oppilaitokselle hinnakas hankinta, mutta maksaa itsensä monin tavoin takaisin, Matilainen vakuuttaa. "Tavanomaisia kohteita verkkaisemmin etenevillä opetustyömailla kosteudenhallinta on erityisen tärkeää. Perinteisin suojausmenetelmin on meidän ilmasto-oloissa lähes mahdotonta pitää työmaata täysin kuivana. Nyt ketjutamme työmaat niin, että telttaa voidaan hyödyntää koko ajan ja pystymme rakentamaan jokaisen kohteen vesikattoon asti säältä suojassa. Sama teltta palvelee vuosia ja esimerkiksi meillä yksi teltta kattaa kaikkien kolmen opiskelijaryhmän tarpeet."

Työskentely teltan suojaamalla työmaalla on hieman erilaista, kuin suojaamattomalla.

Telttahankinta kilpailutettiin ja ensimmäinen pystytys tehtiin toimittajan kanssa yhdessä. "Nyt osaamme siirtää ja pystyttää teltan seuraavaan paikkaan. Samalla valettiin siirrettävät betoniharkot, joihin teltta ankkuroidaan."

Myös opiskelijoille kokemus teltassa työskentelystä on ollut myönteinen. "Porukka pysyy kuivana ja voi työskennellä kevyemmissä varusteissa. Teltta antaa tuulensuojan eikä lumitöitä tarvitse tehdä. Myös työturvallisuus on parantunut, kun työmaalla ei ole liukasta. Naapurustostakaan ei ole tullut palautetta, että teltta haittaisi näkymiä", Matilainen luettelee tyytyväisenä.

Lisätietoja:
Koulutuspäällikkö Ari Matilainen
Puh. 044 785 3162, ari.matilainen(at)sakky.fi