Hankevetäjät


Kosteus- ja hometalkoita tehdään kaikkialla Suomessa - täällä voit tutustua hankkeiden vetäjiin!

Lue, miksi nämä asiantuntijat ovat lähteneet mukaan talkoisiin ja mistä löytyvät heidän omat suosikkirakennuksensa.

*****

Pertti - Pera - Heikkinen, rakenteiden kuntotutkija

Insinööritoimisto Savora Oy,Savonlinna
pera.heikkinen(at)savoraoy.com

Hankevastuu: Opetusmateriaali pientalojen kosteus- ja homevaurioalan ammattilaisille

"Olen tehnyt ammatikseni rakenteiden kuntotutkimuksia 18 vuotta. Rakennusten ja rakenteiden tutkiminen on erittäin mielenkiintoista. Rakennusfysiikka on vaikein tieteenhaara suunnittelussa ja rakentamisessa ja haluan antaa oman panokseni kehittää vaurioidentutkimusta todellisissa olosuhteissa. Kun minua pyydettiin mukaan talkoisiin, olin erittäin otettu siitä, että kelpaan mukaan."

Suosikkirakennuksekseen Pertti nimeää juuri valmistuneen Tanhuvaaran Urheiluopiston asuntolarakennuksen: "Tällä hetkellä myös homeeton talo."

*****

Kari Immonen, DI, talonrakennustekniikan diplomi-insinööri

Clavis Consulting, Valkeakoski
kari(at)clavis.fi

Hankevastuu: Rakentamismääräysten arviointi kosteus- ja homevaurion näkökulmasta

Karilla on takanaan laaja ja monipuolinen kokemus rakennusalalta aina 1980-luvun alusta. Konsultoinnin lisäksi hän on toiminut tutkijana, opetustehtävissä ja kouluttajana sekä laatinut lukuisia artikkeleita ja oppimateriaaleja eri tahoille. Asiantuntijatehtävät kosteus- ja homevauriokohteiden oikeuskäsittelyissä ovat myös osa Karin työkenttää ja kansainvälisiin IEA- ja EU-hankkeisiin osallistuminen on tuonut laajempaa näkökulmaa rakentamisen haasteisiin. Talkoisiin Karin innosti selkeä päämäärä.

"Tavoitteeni on parantaa rakentamisen laatua Suomessa rakentamismääräysten noudattamisen kautta. Toinen itselleni tärkeä asia on estää vaurioituneista rakennuksista johtuvia lasten sairastumisia", viiden lapsen isä kertoo.

Omatoimirakentamista vapaa-ajallaan harrastavan Karin suosikki on hyvän rakennustavan mukaan tehty rakennus. "Esimerkiksi 100 vuotta vanha kerrostalo Helsingin keskustassa."

*****

Tiina Koskinen-Tammi, asianajaja, oikeustieteen tohtori, varatuomari

Asianajotoimisto Alfa Oy, Tampere
tiina.koskinen-tammi(at)alfalaw.com

Hankevastuu: Asuntokaupan turvan kehittäminen, lainopillinen selvitystyö

Tiina on väitellyt vuonna 2004 kosteus- ja homevauriotapauksiin liittyvistä oikeusriidoista ja asianajajana hän hoitaa tähän aihepiiriin liittyviä riita-asioita työkseen. Viime vuonna Tiina julkaisi yhdessä työparinsa AA Leena Laurilan kanssa uuden kirjan 2000-luvun asunto- ja kiinteistönkauppariitatapauksista.

"Kiinnostus aihepiiriin ja käytännön havainnot riitoihin mukaan joutuvien ihmisten tilanteista ovat osoittaneet, että ongelmia eri osapuolten oikeusturvassa todella on. Haluan tuoda talkoisiin oman panokseni tilanteen parantamiseksi."

Tiinan nimeämät kaksi suosikkirakennusta edustavat mitä todennäköisimmin varsin erilaista tyyliä: "Toinen on oma mökki ja toinen Flatiron Building New Yorkissa."

*****

Sanna Lappalainen, tiimipäällikkö

Työterveyslaitos, Helsinki
sanna.lappalainen(at)ttl.fi

Hankevastuu: Sisäilmaongelmatilanteen tilaajatoimintojen kehittäminen

Työterveyslaitoksella Työympäristön kehittämisen yksikössä työskentelevä Sanna on toiminut aiemmin sisäilmatutkijana Kuopion yliopistossa ja hänellä on hyllyssään väitöskirja homeiden mittausmenetelmistä työympäristöissä. Työterveyslaitoksella vuodesta 1996 lähtien työhön on kuulunut sisäympäristöön liittyviä moniammatillisia tutkimus- ja kehittämishankkeita, palvelua sekä niihin liittyviä johtotehtäviä.

Työterveyslaitoksen kanssa toteutetaan useita eri talkoohankkeita, joissa Sannakin on mukana. "Talkoot ovat tärkeä asia ja kohderyhmä suuri. Toivon yhteistyön eri toimijoiden välillä luovan uusia näkökulmia ja kehittämishankkeita; lisäksi toivon erityisesti hyvien käytäntöjen jalkauttamista mahdollisimman laajasti."

Suosikkirakennusta pohtiessaan Sanna kallistuu perinteiseen suomalaiseen tunnelmaan. "Se taitaa olla hirsinen kesämökki, jonka miljöön täytyy olla täysin luonnonvarainen."

*****

Aino Nevalainen, tutkimusprofessori

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuopio
aino.nevalainen(at)thl.fi

Hankevastuut: TOXTEST-tutkimushankkeessa THL:n tekemät kenttätutkimukset sekä mittausmenetelmän kehittäminen
Kosteus- ja homekorjausten seurantahanke

Itä-Suomen yliopistossa vaikuttavalla Ainolla on yli 25 vuoden kokemus tutkimus- ja asiantuntijatyöstä kosteus-, home- ja terveysasioissa.

"Olen todella kiinnostunut aihepiiristä ja sitoutunut tähän työhön. Minulla on suuri tarve löytää ongelmille ratkaisuja." Omaksi suosikkirakennuksekseen Aino poimii monien vaihtoehtojen joukosta Helsingin pääpostitalon.

*****

Vesa Pekkola, rakennusterveysasiantuntija, DI

Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Kouvola
vesa.pekkola(at)avi.fi

Hankevastuu: Selvitys sisäilmaongelmien hoitamisen tehostamiseksi kunnissa

Vesa on työskennellyt Kouvolan seudulla terveysinsinöörinä ennen nykyistä pestiään ympäristöterveydenhuollon ylitarkastajana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. Hän on toiminut terveydensuojeluviranomaisen edustajana useissa kunnallisissa sisäilmatyöryhmissä ja lukuisissa asuntokohteissa. Vesan tehtävänä aluehallintovirastossa on ohjata ja valvoa kuntien terveydensuojelua mm. sisäilma-asioissa.

"Mielestäni nyt on paras mahdollinen tilaisuus laittaa nämä asiat kuntoon joka sektorilla. Ne, jotka välittävät ihmisten terveydestä ja rakennuskannan kunnosta, eivät voi olla osallistumatta talkoisiin", Vesa kiteyttää. Terveydensuojelun erikoismies ei nimeä mitään tiettyä rakennusta suosikikseen, mutta kelpuuttaisi sellaiseen vain hyväksi todettuja ratkaisuja. "Ei mitään kikkailuja

*****

Antero Pentikäinen, rakennusinsinööri (Senior Advisor)

Tampere
antero.pentikainen(at)gmail.com

Hankevastuu: Asuntokaupan turvan kehittäminen, kuntotarkastuksiin liittyvä osa-alue

Kuntotutkimusten konkari Antero Pentikäinen valmistui Kuopion teknillisestä koulusta rakennusmestariksi vuonna 1968 ja hankki myöhemmin myös insinöörin pätevyyden. Innostus lähteä mukaan talkoisiin syttyi keskusteluissa Juhani Pirisen kanssa. "Viimeiset kaksi vuosikymmentä ovat kuluneet korjausrakentamisen tutkimuksen ja suunnittelun eri osa-alueiden parissa. Asuntokauppaan liittyviä kuntotarkastuksia on kertynyt vuodesta 1993 yhteensä noin 3 000 kappaletta."

Anteron suosikkirakennus on 1950-luvun rintamamiestalo, joista miehellä on niinikään vankka kokemus. "Olen peruskorjannut itselleni kolme kappaletta kyseisen tyyppisiä taloja."

*****

Kari Reijula, professori

Työterveyslaitos, Helsinki
kari.reijula(at)ttl.fi

Lukuisia kosteus- ja homevaurioihin liittyviä tutkimusprojekteja Työterveyslaitoksessa johtanut Kari toimii paraikaa mm. teemajohtajana Käyttäjälähtöiset toimivat työtilat - teemassa. Karilla on jämäkkä peruste talkootyöhön: ”Lähdin mukaan talkoisiin, koska nyt on aika laittaa tämä asia tässä maassa kuntoon.”

Kari tuo kokemuksellaan ja osaamisellaan vahvan panoksen talkoisiin. Hän on työterveyden professori Tampereen yliopistossa. Väitöskirja homepölykeuhkosta valmistui vuonna 1985 ja sisäilmatutkijana hän on toiminut 1990-luvun alusta. Kahdesti Kari vieraillut professorina valtameren takana Yhdysvalloissa sisäilman mikrobeihin ja sairaaloiden sisäilmaan liittyen. Kolmesti kutsu on käynyt valtioneuvoston selvitysmieheksi sisäilmaongelmista ja tupakkalain toteutumisesta työpaikoilla. Lisäksi hän on johtanut Työterveyslaitoksen Sisäilma-ohjelmaa ja Laadukas sisäympäristö- teema-aluetta.

Vapaa-aikanaan Kari rentoutuu aidossa suomalaisessa järvimaisemassa. ”Mielirakennukseni on kesämökkini Kerimäellä, Saimaan rannalla

*****

Jukka Riikonen, johtaja, investoinnit

Senaatti-kiinteistöt, Helsinki
jukka.riikonen(at)senaatti.fi

Hankevastuu: Valtion kiinteistöt

"Olemme jo monta vuotta Senaatissa painineet kosteus- ja homeongelmien kanssa ja kehittäneet omaa toimintamallia. Ongelma on osoittautunut niin monitahoiseksi ja laaja-alaiseksi, ettei yhden yrityksen voimat riitä sen voittamiseen. Näin kosteus- ja hometalkoot heti merkittävänä foorumina vaikuttaa asioihin yhdessä muiden asiasta kiinnostuneiden asiantuntijoiden kanssa.

"Senaatti-kiinteistöt on mukana talkoiden Valtion kiinteistöjä koskevassa osuudessa omalla talkoo-ohjelmallaan. Lisäksi Senaatti on myös muiden ohjelmakokonaisuuksien käytettävissä tiedon lähteenä ja kehiteltyjen asioiden pilotoijina.

"Senaatti-kiinteistöjen investointiyksikkö on ollut vastuussa sisäympäristöasioiden kehittämisestä ja siihen liittyvästä Senaatin sisäisestä koulutuksesta noin neljän vuoden ajan. Tätä työtä on tehty yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Sen lisäksi on järjestetty rakennusfysikaalista koulutusta Senaatin väelle yhteistyössä Insinööritoimisto Vahasen kanssa. Yksikön vetäjänä olen Senaatissa vastannut tästä toiminnasta."

Jukan suosikkirakennus löytyy Joensuusta "Metla edustaa suomalaista puurakentamista parhaimmillaan."